Mediassa

 

Sveriges Radio Sisuradio 3.9.2015
Laittoman kalastuksen valvonta riittämätöntä
”Toimittaja-valokuvaaja Kukka Ranta kerää todisteita laittomasta kalastuksesta.”

Yle 2.3.2015
Kalojen kohtalo Ylikalastus uhkaa maailman kalakantoja – ja kalastajia
Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saaneen toimittaja Jaana Kannisen kattava reportaasi liikalakastuksesta, yhtenä lähteenä jutun tekoon toimi Emma Karin & Kukka Rannan Kalavale-tietokirja.

Yle radio 1 Brysselin kone 18.2.2015
EU ja kehitysyhteistyö ”Kukka Ranta on tehnyt kehitystutkimuksen loistavan pro gradu -työn Ryöstetty meri, jossa hän on haastatellut kalastajia Senegalissa että entisiä kalastajia, jotka ovat lähteneet siirtolaisiksi pakon edessä Espanjaan” –Kehityspoliittisen toimikunnan pääsihteeri Marikki Stocchetti (14:40-).

Helsingin Sanomat 1.1.2015
Elämäni kirjat ”Helsingin uusi apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki toivoo nuorten tarttuvan valtamerten tilaa valottavaan tietokirjaan. Emma Karin ja Kukka Rannan teos Kalavale – tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla kuvaa ytimekkäästi yhtä aikamme suurista ekologisista katastrofeista, kalakantojen romahtamista.”

YK:n kehitysohjelma UNDP & Suomen YK-liitto 11.6.2014
”Lohigatesta tonnikalagateen?” Puheenaiheena maailman merien tila. Maailman merten päivänä paneelikeskustelussa WWF:n Itämeri-ohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen ja Kalavale-kirjan kirjoittaja Kukka Ranta.

Suomen Luonnonsuojeluliitto, 24.5.2014MaailmaKylässäKalojenAsialla-KukkaRanta-JasperPääkkönen
Kalavale-kirjailija Kukka Ranta ja kalamies Jasper Pääkkönen puhuivat Ilmastoteltta | Maailma kylässä 2014 -festareilla Suomen uhanalaisista kaloista ja vesivoimayhtiöiden tuhoamista kutujoista.

Ajankohtainen Ykkönen 5.12.2013
Ryöstökalastus Länsi-Afrikan vesillä
Haastattelussa aiheesta kirjan kirjoittanut toimittaja ja tietokirjailija Kukka Ranta.

A-studio 13.11.2013
Jyrki Saarikosken reportaasi: Eu-maiden troolarit tyhjentävät Länsi-Afrikan kalavesiä (alkaen 41:52).

Globalisti 2/2013Globalisti-2-2013-KukkaRanta
Journalisti kalojen ja ihmisten asialla
”Toimittaja-valokuvaaja Kukka Rannalla kulkee aina mukana kynä, muistikirja ja kamera.”

Kujerruksia-blogi 16.10.2013
”Kalavale tuo mieleen Ryhmäteatterin Eduskunta-esitykset. Tietoa on kerätty paljon ja eri lähteistä, nimiä tiputellaan niin hyvässä kuin pahassa ja informaatio tuodaan esille suorin sanankääntein.”

Ihmisiä muuttoliikkeessä 3.10.2013
Siirtolaisuuden ja kehityksen kimurantti suhde
”Kalavale-kirjan kirjoittajat Emma Kari ja Kukka Ranta kertovat siitä, kuinka EU:n solmimien kalastuskumppanuussopimusten myötä suuret eurooppalaiset alukset veivät kalat Länsi-Afrikan vesiltä, mikä johti siihen, että paikallisilta kalastajilta loppui mahdollisuus elinkeinoon ja ravintoon. Tämä pakottivat heidät siirtolaisiksi Eurooppaan.”

Kirjastokaista 1.9.2013
Tietokirjaraadissa tietokirjailijat ottivat toisistaan mittaa
Video illan keskustelusta, Kalavale-kirja ja Emma Kari äänessä alkaen kohdasta 48:53.

Hybris 26.8.2013
Tiukkatunnelmainen Tietokirjaraati pohti tiedon popularisoinnin problematiikka
”Emma Karin ja Kukka Rannan Kalavale – Tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla sai aikaan kenties kiivaimman keskustelun – nimenomaan tuomariston kesken.”


Kujerruksia 26.8.2013

Lavalta: Tietokirjaraati (Runokuu/Lavaklubi)
“Emma Karin ja Kukka Rannan teos Kalavale (Into, 2012) lieni Tietokirjaraadissa eniten kantaaottava teos. (…) Tämä Karin ja Rannan teos tulee olemaan sellainen, jonka myös itse luen.”

Helsingin Sanomat 21.7.2013
Kalat hupenevat meristä
Maria Mannerin jutun lähteenä Kalavale. Tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla. Emma Kari & Kukka Ranta (Into kustannus 2012).

Anni Sinnemäki 31.5.2013
Uusi parempi kalastuspolitiikka
“Niille, joita kalastuspolitiikan ihmeelliset kiemurat ja meriemme paikoin järkyttävä tilanne kiinnostaa enemmän, suosittelen luettavaksi Emma Karin ja Kukka Rannan kaunista kirjaa Kalavale.”

Suomen Kuvalehti 28.5.2013
Kalaruualla terveyttä ja parempi maailma
“Kuvat täyteen ahdetuista Eurooppaan yrittäviä siirtolaisia kuljettavista veneistä ovat tuttuja. Kukka Rannan ja Emma Karin kirjassa Kalavale valotetaan yhtä ilmiön syytä.“

Yliopisto-lehti 4/2013
Ahneuden uhrit
“Helsingin kunnallispoliitikko ja ympäristöasiantuntija Emma Kari ja toimittaja Kukka Ranta ovat koonneet valokuvista, tutkimustiedosta ja haastattelu- ja reportaasiaineistostaan vaikuttavan tietoteoksen maailman kalojen traagisesta tilasta.”

Turun Sanomat 19.4.2013
Kestävään kalastukseen Suomessa ja maailmalla – ympäristöministeri Ville Niinistön kolumni: “Viime syksynä Emma Karin ja Kukka Rannan kirja Kalavale osoitti, että iso osa länsiafrikkalaisten siirtolaisuudesta Eurooppaan selittyy kalastajien työttömyydellä. Liikakalastus on estänyt monia kehitysmaita vaurastumasta.”

Tiede-lehti 4/2013
Kalat sukupuuton partaalla
“Viime vuosina kalastusta onkin alettu rajoittaa. Mutta paljon on vielä tekemättä. Kirja tarjoaa tästä tietoa tiiviissä ja sujuvassa muodossa.“

Globalisti 1/2013 – Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkoston lehti
”Runsaasta tietosisällöstään huolimatta Kalavale on helppolukuinen kirja. Faktoille ylikalastuksen vaikutuksista antaa kasvot Senegalista kotoisin olevan siirtolaisen tarina.”

Bassoradio 12.4.2013 – kuuntele!
Emma Kari puhui Bassoradion aamussa uhanalaisista kaloista ja siitä, mitä nyt on tehtävä.

Ulkopolitiikka 1/2013
Kirjatutka: Kalatkin vedestä

Demari.fi 13.3.2013
Kalavale (2013): Kalalla – ja kalastajilla menee huonosti
”Sujuvasti ja koskettavasti kirjoitettu ja lukuisilla kuvilla varustettu Kalavale auttaa pääsemään lähemmäksi kalojen maailmaa ja tuntemaan myötätuntoa näitä salaperäisiä eläimiä kohtaan.”

Glorian Ruoka & Viini, 2/2013
12 annosta Helsinkiä

Nuorten Luonto
Minne kalat katosivat?
”Kirjan loppuun kasatun ”Mitä sinä voit tehdä” -osion ajatuksena oli heittää pallo lukijalle. -Jokainen meistä voi vaikuttaa ja vain vaikuttamalla voimme muuttaa asioita.”

Merimieskirkko 2/2013 – Suomen merimieskirkko
Hätähuuto kalakadosta (PDF s. 27)
”Kalavale-kirja sopii rohkeille lukijoille, joita totuus ei pelota. Loppukaneetiksi Kari ja Ranta ovat laatineet tietoa vastaukseksi kysymykseen ”mitä sinä voit tehdä”? Tämän kirjan jälkeen kalaa mittailee ihan uusin silmin.”

Kirkko & Kaupunki, nro 7 (20.2.2013)
Suosi pientä suomalaista kalaa
”Kalastus on poliittinen kysymys, mutta se ei näihin päiviin asti ole herättänyt samanlaisia intohimoja kuin muut eläin- ja luonnonsuojelukysymykset.”

MTV3, tammikuu 2013
Arvio: Emma Kari ja Kukka Ranta – KALAVALE. Tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla.
”Teos on helppolukuinen ja havainnollinen. Hyvät kuvat vielä lisäävät kirjan kiinnostavuutta.”

Lily 29.1.2013
Ihminen suuren meren rannalla
”Matti osti uuden kirjan, Kalavale – kirja tyhjenevästä merestä ja ihmisistä sen rannalla. Kirjan lukemisen jälkeen Matti on kieltänyt meidän taloudesta kokonaan tonnikalan.”

Eeva 1/2013
Tieto-Finlandialla palkittu Elina Lappalainen suosittelee: ”Minua kiinnostaa Emma Karin ja Kukka Rannan teos Kalavale. Kauniisti kuvitettu ohut kirjanen kertoo koskettavasti kalastajien kohtalosta. Samalla se on yleiskatsaus maailman kalapolitiikan ongelmiin.”

Radio Helsinki, Lauantaipussi 19.1.2013
Dj Tytillä on klo 13 vieraana tämän päivän seikkailija, toimittaja ja kirjailija Kukka Ranta. Keskustelua ryöstökalastuksesta ja Kalavale-kirjasta.

Meriharjun luontotalo 9.1.2013
Kolme kiinnostavaa kirjaa
”Kirja pysäyttää, ahdistaa, häkellyttää, mutta antaa myös vielä toivoa”

Maaseudun Tulevaisuus 5.12.2012
Pahin ahmatti on kaksijalkainen
”Esiraadin valitsemaan kärkikolmikkoon kuuluivat myös Kimmo Martiskaisen ja Kimmo Taskisen Valkoselkätikka sekä Emma Karin ja Kukka Rannan Kalavale – tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla.”

Talouselämä 3.12.2012
Kestämättömästi pyydetyt kalamme
”Kukka Rannan valokuvilla kuvitettu sievä teos on helposti lähestyttävä. Kalavale on tärkeä puheenvuoro ajankohtaisesta ja Suomessakin tunteita kuumentavasta aiheesta. Se on ajattelemaan herättelevä pamfletti.”

Animalia-lehti 4/2012
”Kalavale on tietokirja, joka jokaisen olisi syytä lukea.”

Ajatuspaja Vision verkkolehti Vihreä Tuuma 3/2012
Kalastajan kuolema
”Kalavale on avoimen poliittinen manifesti. Se popularisoi ja narratisoi kauniilla tavalla timantinkovaa tiedettä, samalla kun se kuvaa kansalaisaktivistien kamppailuja paremman maailman puolesta.”

Kansa vailla kotia 28.11.2012
Länsi-Sahara tiedotuskampanja kirjoittaa Kalavaleesta: ”Ranta ja Kari ovat tehneet laajan tutkismustyön lukijaystävällisellä tavalla. Ratkaisujen esittäminen tuo kirjaan myönteistä sävyä, sillä kirja omalla tavallaan myös musertaa lukijan. Mainittakoon vielä, että kirjan kuvitus on myös ajatuksia ja tunteita herättävä, siitä paljon plussaa!”

Yle Uutiset 26.11.2012
EU ryöstökalastaa ja ajaa kestävää kalastusta – Täh!?
EU:n julistukset kalakantojen säilyttämisestä ovat ristiriidassa käytäntöjen kanssa. Kalavale-kirjan kirjoittajat vaativat tolkkua EU:n toimintaan. Katso video!

Kehys ry 26.11.2012
Kehys ry jakaa tänään 10-vuotisjuhlassaan Kelpoa kehitystä –palkinnon Kalavale-kirjan kirjoittajille Emma Karille ja Kukka Rannalle merkittävästä kehityspoliittista johdonmukaisuutta edistävästä työstä!

Turun Sanomat 26.11.2012Kehitysministeri Heidi Hautalan kanssa juhlimassa 10v. Kehys ry:tä ja Kalavale-kirjamme saamaa tunnustusta!
Kalavale toi kirjoittajilleen Kelpoa kehitystä -palkinnon

Kaleva 26.11.2012
Ilkka 26.11.2012
Etelä-Suomen Sanomat 26.11.2012
Savon Sanomat 26.11.2012
Kalavaleen kirjoittajille Kelpoa kehitystä -palkinto

Me Naiset 22.11.
Hankala kalajuttu s. 51 & Tieto-Finlandian voittanut Elina Lappalainen: ”Luottamus katosi”

Mindon ruokablogi 22.11.2012
Todellinen merihätä
”Kirja on ihastuttavan ohut ja helppolukuinen, mutta asia on niin painavaa että kuljin sen luettuani hartiat lysyssä ja sydän raskaana päiväkausia.”

Ruokatieto 22.11.2012
Kuluttajat uskovat kala-alan toimivan vastuullisesti Suomessa

Maailman Kuvalehti 11/2012
Tyhjä, tyhjempi meri?
”Kalavale-teos tuo esiin sen kaupallisen koneiston, jonka vuoksi kalakannat hupenevat maailman meristä.

WWF 1.11.2012
Kalavale-tietokirja mukana WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailussa. Presidentti Tarja Halonen valitsee voittajan kolmen finalistin joukosta, tulos julkistetaan joulukuun alussa.

Laiskiainen riippukeinussa 31.10.2012
Kalavale – kirja, joka jokaisen tulisi lukea

”Ajoittain jopa kaunokirjalliseen tyyliin kirjoitetussa tietokirjassa kerrotaan kuinka moniulotteisia vaikutuksia kalastuksella on.”

Suomen Kuvalehti, 43/2012 (26.10.)
Vaikea vaellus
” Rauhoitetun eläimen tappaminen on rikos, mutta ”äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen voi Suomessa myydä torilla tai kauppahallissa 25 euron kilohintaan”, kirjoittavat Emma Kari ja Kukka Ranta kirjassaan Kalavale – tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannoilla.”

Heikki & Mikko Show, 12.10.2012
Jasper Pääkkönen antoi suorassa lähetyksessä juontajille Kalavale-kirjan, ohjelmassa keskusteltiin kiivaasti kalojen tulevaisuudesta. Jasper Pääkkönen: ”Suomi ajaa kokoomuksen johdolla sellaista politiikkaa, että kalat tapetaan sukupuuttoon”. Mikko Leppilampi: ”..mainitsemasi maa-ja metsätalousministeri Jari Koskinen Kokoomuksesta sanoo täällä kirjassa, että minähän en kalastusasioista oikeastaan tiedä mitään, aloittaessaan puheensa eduskunnan kalapäivillä.” Katso netistä!

WWF: Villi Planeetta -blogi 10.10.2012
Kalavale – Kirja tyhjenevästä merestä ja ihmisistä sen rannalla
”Kalavale onnistuu siinä, missä media on viime aikoina epäonnistunut täydellisesti.”

Voima 8/2012
Poliittinen kirja: Kalatalouden hulluus
”Kirja nivoo yhteen kalastuksen ekologisen ja inhimillisen hinnan. Se on kova.”
Neljä tähteä.

Huili 4/2012
Kirja-arvostelussa
Kalavale

Bassoradio 19.4.2012
Torstaina Basson iltapäivässä Super Jannen vieraana tutkiva toimittaja ja valokuvaaja Kukka Ranta & vihreä poliitikko ja ympäristöasiantuntija Emma Kari. Ranta ja Kari kertovat syksyllä 2012 valmistuvasta kirjastaan, jolla tarkastellaan kalakaupan vaikutuksia kalakatoon ja siirtolaisuuteen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s